SEPHORA

segunda-feira, 9 de maio de 2016

Sushi, pyszne japońskie jedzenie



Sushi to potrawa kuchni japońskiej, która ma początek w starożytnej techniki konserwowania mięsa ryb w octem ryż. Sushi, jak to jest znane dzisiaj, ma około 200 lat; początkowo był sprzedawany w namiotach, a jedzenie z ulicy, rodzaj fast food.

Sushi jest tradycyjnie wykonane z ryżu z sosem przyprawione ocet, cukier i sól, w połączeniu z pewnego rodzaju ryb i owoców morza, warzyw i jaj. Japońska tradycja ma służyć towarzyszy wasabi (pasty chrzanu).



historia

Tradycyjnym sposobem jest fermentowana sushi ryż i ryby, zakonserwowanych w soli procesowego pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej, która jest popularna do dzisiaj.

Termin sushi pochodzi z archaicznej formie gramatycznej z rozumieniu "Risotto japońskiej" nie stosuje się więcej w innych kontekstach i dosłownie oznacza "kwaśną jest" odbiciem swoich historycznych korzeni sfermentowanej żywności.

Nauka za fermentacji ryb w wypełnionej ryżem jest to, że ocet wytwarzany z ryżu sfermentowanego rozpadu białek ryb na aminokwasy. Wynika to z jednego z pięciu podstawowych smaków, zwany Urnami w japońskim. Najstarszą formą sushi w Japonii Ten właśnie również przypomina ten proces. W Japonii Ten właśnie rozwinął się oshizushi i wreszcie edomae nigirizushi, który jest znany na całym świecie jako żywność "sushi".

Obecnie japońska sushi zachowuje trochę podobna do tradycyjnej potrawy z ryżu lactofermentado. Początkowo, kiedy fermentowany ryby rozpuszczono ryżu tylko ryby została zużyta i fermentacji ryżu odrzucono. Smak funazushi i silnym zapachem, rodzajem Ten właśnie wykonane w pobliżu jeziora Biwa w Japonii, jest to, co najbardziej przypomina tradycyjnego sposobu przygotowania fermentowanego sushi.

Począwszy od muromachi (1336-1573), ocet dodano do mieszaniny ryby ryżu, w celu uzyskania lepszego smaku i konserwacji. Ocet ryżu podkreślić goryczy zwiększając trwałość i pozwala skrócić proces fermentacji i ostatecznie zostać opuszczony do wytwarzania naczynia. W następnych wiekach, sushi Osaka przekształciła oshi-Zushi. Owoce morza i ryż były tłoczone za pomocą bambusowej maty. W połowie XIII wieku ta forma przygotowania przyszedł do Edo (obecnie Tokio).

Współczesna wersja, znanego na całym świecie tylko na sushi, został opracowany przez Hanaya Yohei, 1799-1858) pod koniec epoki Edo. Ta technika była wczesna forma fast food, który nie był sfermentowany, że została przygotowana szybko i może być jedzenie w zbrojnych stragany na ulicy czy w teatrach.

W tym czasie, ten rodzaj sushi był znany jako edomae zushi, ponieważ został on wyprodukowany ze świeżych ryb złowionych w Edomae (aktualna Tokyo Bay). Chociaż dziś ryby nie widzieć więcej o tym miejscu, sushi produkowany jest jeszcze formalnie znany jako edomae nigirizushi.



odżywianie

Sushi jest powszechnie sprzedawane w plastikowych tackach
Główne składniki sushi tradycyjnej surowej ryby i ryżu, mają niskie stawki tłuszczu, wyższe stawki białek, węglowodanów, witamin, minerałów i kwasów omega-3 (sushi z rybą). Tak samo nie wystąpi z sushi w stylu western, który dodaje, coraz częściej, niż tradycyjne składniki, takie jak majonez, awokado i twarogiem.

Ryby, tofu, owoce morza, jajka i wiele innych wypełnień stosowanych w sushi mają wysoki poziom białka. Witaminy i minerały znajdują się w większości warzyw i owoców morza stosowanych w sushi. mięso krewetek, na przykład, jest bogata w wapń i jod, a mięso łososia jest bogate w witaminę D. Gari i nori używane do sushi są bogate w substancje odżywcze. Pozostałe warzywa zawinięte z ryżem oferują również kilka innych witamin i minerałów. Węglowodany znajdują się w ryżu i warzyw.

zagrożenia dla zdrowia

Ilu pokarmy, które korzystają z owoców morza i ryb, sushi nie jest wolny od zagrożeń dla zdrowia. Niektóre duże ryby, takie jak tuńczyk (zwłaszcza tuńczyka), mogą być zanieczyszczone wysoki poziom rtęci. Wynika to z faktu, że tuńczyk być na szczycie łańcuchu żywności: szybko gromadzi zanieczyszczenia mniejszych ryb podczas konsumpcji. Zatem, tuńczyka i innych ryb może spowodować zatrucie rtęcią, jeżeli są spożywane w dużej ilości.

Zakażenia pasożytnicze są rzadkie. Japończycy mają tendencję do zamrożenia w nocy wszystkie ryby przed jedzeniem, aby uniknąć zarażenia przez pasożyty, zwłaszcza Anisakis.

Należy również wziąć pod uwagę ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych na owoce morza lub przypraw.

Innym problemem jest skażenie bakteriami, zwłaszcza rodzina bakterii z grupy coli, jak to tradycyjne danie przygotować z "gołymi rękami", ponieważ według purystów, stosowanie rękawic lub mycia rąk z antybakteryjnych detergentów wpływa na smak sushi. Istniejące również jako źródeł zanieczyszczeń, przechowywania składników, gdzie czyszczenie przygotowane, a naczynia używane. Zło, począwszy od łagodnego do niestrawności, w cięższych przypadkach, powikłania, takie jak biegunka, wrzody, a nawet śmierć.

Inne formy sushi, zwłaszcza tych, z użyciem trującej ryby (jak Tetraodontidae), może spowodować poważne zatrucie, jeśli nie są odpowiednio przygotowane. Fugu, w szczególności, ma śmiertelną dawkę tetrodotoksyny w ich narządów wewnętrznych i musi być przygotowany przez uprawnionego i wykwalifikowanego kucharza krajowy egzamin Japonii.


Nenhum comentário:

Postar um comentário